Skip to main content
Stel dat je een soep was, wat voor soep zou je dan zijn? En hoeveel ramen zijn er eigenlijk in Rotterdam? Gekke sollicitatievragen komen bij sollicitatiegesprekken in Nederland gelukkig niet veel voor. Toch kan je er maar beter goed op voorbereid zijn.

De tien gekste sollicitatievragen

  1. Welk nummer zou jij zingen als je meedeed aan The Voice of Holland?
  2. Wat voor carnavalswagen zou je bouwen voor een optocht in dit kantoor?
  3. Welke drie dingen zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
  4. Stel dat je een soep was, wat voor soep zou je dan zijn?
  5. Als er een film over jouw leven werd gemaakt, wie zou dan de rol van jouw personage spelen?
  6. Hoe stop je een olifant in een keukenkastje?
  7. Stel dat je een pizzabezorger was, hoe zou je dan je werk beter kunnen doen door een schaar te gebruiken?
  8. Wil je me een mop vertellen?
  9. Welke superheld zou je willen zijn?
  10. Wat wilde je worden toen je 10 was?

Waarom worden ze gesteld?

Het vragenlijstje dat je hierboven vindt, lijkt misschien te bizar voor woorden. Toch stellen sommige recruiters deze vragen nog altijd. Waarom, vraag je je misschien af. Als je solliciteert op een baan in de marketing hoef jij je immers niet dagelijks bezig te houden met het verwerken van olifanten in keukenkastjes.

Recruiters stellen de vragen dan ook niet om je concrete vakkennis te testen. Ze willen in plaats daarvan met dit soort vragen achterhalen wie jij bent als mens. Als een recruiter jou vraagt hoeveel ramen er in Rotterdam zijn en jij begint als een gek te rekenen, weet de recruiter dat je vraagstukken met logica probeert te benaderen. Je werkt erdoor waarschijnlijk zorgvuldiger maar trager.

“Recruiters stellen de vragen niet om je concrete vakkennis te testen”

Beantwoord je de vraag in plaats daarvan met een wilde gok? Dan maakt een recruiter daaruit op dat jij on the spot beslissingen kan nemen, maar dat zorgvuldigheid niet bovenaan jouw karaktereigenschappenlijstje staat.

Een voorbereid antwoord

De kans dat je met gekke sollicitatievragen wordt geconfronteerd is niet verschrikkelijk groot. Toch kan je maar beter goed op ze zijn voorbereid.

Dat kan je doen door voor jezelf alvast een antwoord te formuleren op de 10 bizarre vragen die je bovenaan dit artikel vindt. Maar de kans is groot dat een recruiter door je goed voorbereide antwoord heen prikt, de recruiter wil immers jouw spontane denkvermogen testen en zit niet te wachten op een hapklaar antwoord. De kans is dus groot dat je vervolgens een nieuwe gekke vraag krijgt, eentje die je niet hebt voorbereid.

Tot een antwoord komen in je gesprek

Als je een gekke vraag krijgt waarop je geen antwoord hebt voorbereid, is het in de eerste plaats belangrijk dat je kalm blijft. Met wat voor antwoord je vervolgens ook op de proppen komt, door rustig te blijven laat jij je recruiter zien dat je van een moeilijke vraag in een stressvolle situatie niet in paniek raakt.

Natuurlijk heb je even tijd nodig om tot een antwoord te komen. Neem die gerust door wat tijd te rekken, je laat de recruiter ermee zien dat je geen overhaaste beslissingen neemt. Zeg: “Dat is een interessante vraag, daar moet ik even over nadenken.” Als je de vraag grappig vindt, mag je dat ook gerust laten merken door te lachen. Daarmee laat je zien dat je een mens bent en geen robot.

Stel vragen

Als je op het punt staat om de vraag te beantwoorden, onthoud dan dat er voor gekke sollicitatievragen geen ‘goede’ antwoorden bestaan. Er zijn meerdere antwoorden mogelijk die allemaal iets zeggen over hoe jij problemen aanpakt.

Daarbij is het goed om te laten zien dat jij jouw beslissingen zorgvuldig overweegt. Stel de recruiter daarom ook zelf een aantal vragen. Vraagt je recruiter hoe jij een olifant in een keukenkastje stopt? Dan is het voor jou relevant om te weten of de olifant er levend uit moet komen. Ga maar na: als je hem in een blender mag stoppen, wordt de kwestie een stuk minder lastig.

olifant

Stop jij ollie in een blender?

Hou rekening met je sollicitatie

Als jij je sollicitatiegesprek goed hebt voorbereid, weet je precies wat je in ieder geval over jezelf wil vertellen. Heb jij je voorgenomen om uit te leggen dat je goed werkt in een teamverband? Verwerk dat dan in je antwoord.

Wil de recruiter weten welk nummer je zou zingen in The Voice of Holland? Zeg dan dat je in ieder geval zou optreden in een band, omdat je niet zo arrogant bent dat je denkt dat je dit varkentje in je uppie kan wassen.

“In teamverband ben ik er echter van overtuigd dat ik ieder probleem kan oplossen”, vervolg je dan. Daarna geef je jouw recruiter een voorbeeld van hoe jij met je team problemen bij je vorige werkgever succesvol oploste en welke rol jij in dat team vervulde.

Kom er later op terug

Kan je echt even geen antwoord verzinnen? Kom daar dan eerlijk voor uit, de recruiter weet ook wel dat hij of zij je een onmogelijke vraag stelt. Een eerlijk “ik weet het niet” is stukken beter dan een stamelend antwoord dat kant noch wal raakt.

Als je een antwoord op een van de gekke sollicitatievragen niet weet, levert je dat zelfs een mooie mogelijkheid op. Het geeft je namelijk de perfecte ijsbreker om je sollicitatiegesprek na te bellen.

“Het geeft je de perfecte ijsbreker om je sollicitatiegesprek na te bellen”

Nabellen

Na ieder gesprek is het immers belangrijk dat je jouw gesprekspartner even opbelt om een vraag te stellen of om hem of haar te bedanken voor zijn tijd. Op die manier wordt jouw recruiter aan jou herinnerd, daarmee kom je weer vers in het geheugen van de recruiter te liggen waardoor je jouw baankansen vergroot.

Soms kan zo’n telefoongesprek aanvoelen alsof je belt zonder iets te zeggen, maar als jij kan terugkomen op een onbeantwoorde assessmentvraag heb je de perfecte reden om de telefoon op te pakken. “Dankjewel voor je tijd gisteren”, zeg je dan. “Ik wilde nog even terugkomen op die ene vraag.” Vervolgens geef jij zo’n briljant antwoord dat de recruiter niet meer om je heen kan!

Geef een reactie