Skip to main content
Enkele bedrijven maken al langer gebruik van videosollicitaties. Met de komst van het coronavirus lijkt het nu een doorbraak te zijn. Alle eerste sollicitatiegesprekken verlopen nu online. Deze online communicatie heeft een hoop voordelen. Dat brengt ons bij de volgende vraag: is solliciteren op deze manier de toekomst? En hoe gaan we om met een videosollicitatie?

Als een fysiek sollicitatiegesprek niet mogelijk is, is de ideale oplossing om een kandidaat te spreken door middel van een videosollicitatie via programma’s zoals Skype en Zoom. Het gesprek verschilt in wezen niet veel van elkaar, maar toch zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken bij een videosollicitatie.

Voorbereiding

Zoals bij ieder sollicitatiegesprek is voorbereiding ontzettend belangrijk. Dit verschilt verder niet van een fysiek sollicitatiegesprek. Als je voorbereid bent, kom je zelfverzekerd, gedreven en enthousiast over. Zorg dat je alles weet over de vacature, het bedrijf waar je organiseert, je gesprekspartner en bedenk vooraf enkele vragen die je kunt stellen. Alles over voorbereid zijn op een sollicitatiegesprek lees je hier.

Kleding

De kleding die je aantrekt naar een sollicitatiegesprek zegt veel over jou als persoon. Het is belangrijk iets te dragen waar jij je comfortabel in voelt, past bij de cultuur van de organisatie en professionaliteit uitstraalt. Meer over kleding bij een sollicitatiegesprek lees je hier.

Maar hoe pak je dit aan als je een videosollicitatie hebt? Je bent immers thuis en je gesprekspartner ziet slechts de bovenkant van jouw outfit. Betekent dit dat je je dan niet fatsoenlijk hoeft aan te kleden? Nee. Ook als je een videosollicitatie hebt kleed je je volledig aan. Zou je voor een fysiek sollicitatiegesprek in pak gaan? Doe dit nu dan ook. Niet alleen opdat je gesprekspartner ziet dat je je best hebt gedaan, maar ook voor je eigen gevoel. Kleding doet namelijk iets met je. Als je er netjes, zorgvuldig en zelfverzekerd uit ziet, voel je je ook zo.

Bovendien straalt het professionaliteit uit en toon je aan je gesprekspartner dat je dit serieus neemt. Dit zou hij namelijk niet denken als jij in je joggingbroek zit.

Uiterlijke verzorging

Hetzelfde geldt voor de rest van je uiterlijk. Pas op met opvallende sieraden, deze zie je ook op video. Wat make-up betreft, geldt dezelfde vraag als voor het dragen van een pak: zou je dit dragen naar het fysieke sollicitatiegesprek? Zo ja, draag nu dan ook make-up. Nogmaals, het straalt iets uit en je voelt je er zelfverzekerder door. Meer tips over het dragen van make-up naar een sollicitatiegesprek lees je hier.

Technische foutjes

Test voor je de videosollicitatie hebt op technische fouten. Werkt je camera en microfoon? Heb je goede verbinding? Hier wil je niet achter komen tijdens het gesprek, dus zorg dat je dit van te voren hebt getest.

Omgeving

Zorg voor een rustige omgeving tijdens de videosollicitatie. Het liefst een afgesloten ruimte met een neutrale achtergrond. Een rommelige kamer of de waslijn op de achtergrond staat nou eenmaal niet zo professioneel. Een mooi schilderij leidt juist weer heel erg af. Zorg daarom voor een neutrale achtergrond, het liefst een witte muur of gesloten kast.

Denk ook aan omgevingsgeluiden. Sluit het raam als er geluid van de straat te horen is. Zet de ratelende wasmachine uit. Dit staat onprofessioneel en leidt af. Ook geeft het je rust en kun je je beter concentreren.

De komende tijd merken we dat veel sollicitaties op een andere manier zullen verlopen. Een videosollicitatie is op dit moment de veiligste keus en daarbij scheelt het ook veel tijd voor beide partijen. Het lijkt op dit moment veel voordelen te hebben, wat de kans vergroot dat dit de toekomst gaat zijn. Wat vind jij daarvan?

Geef een reactie