Skip to main content
‘Vertel eens wat over jezelf’ is typisch zo’n vraag die in verschillende situaties aan je gesteld kan worden. Bij het eerste bezoek aan de ambtenaar van de burgerlijke stand, die de huwelijksrede wil voorbereiden. En ook in het eerste sollicitatiegesprek is ‘vertel eens wat over jezelf’ een vaak gestelde vraag. Hier lees je hoe je hem beantwoordt.

Een mooie startvraag

‘Vertel eens wat over jezelf’. Het lijkt zo’n mooie startvraag, alsof je een opstel mag schrijven over een heel breed onderwerp. Er zijn mensen die daarvan genieten. Je kunt in zo’n opstel lekker je ei kwijt, juist omdat je er alle kanten mee op kunt. Voor mij was die vrijheid juist lastig, ik had liever een afgekaderd onderwerp waarmee ik gestructureerd aan de slag kon.

Een antwoord dat past bij de situatie

‘Vertel eens wat over jezelf’. Het is belangrijk om je te realiseren dat verschillende omstandigheden vragen om een maatwerk-antwoord. Met de ambtenaar van de burgerlijke stand heb je een gesprek over anekdotes die met je huwelijk te maken hebben, zoals waar en hoe jullie elkaar ontmoet hebben of welke bloopers je begaan hebt tijdens de verkering.

Maar wat vertel je dan tijdens een sollicitatiegesprek? Kruip daarvoor in de huid van de vragensteller. Wat is de reden dat hij deze vraag aan jou stelt? De eerder genoemde trainer doet dit bijvoorbeeld om een indruk te krijgen van het startniveau van de cursisten. Jouw gesprekspartner bij de sollicitatie heeft ook een specifieke reden: een eerste indruk van jou om in te schatten of jij geschikt bent voor de functie.

Als loopbaancoach stel ik de vraag op verschillende momenten in het loopbaantraject. Onder andere bij het onderdeel ‘sollicitatievaardigheden’. Ik krijg grofweg twee soorten antwoorden. Het ‘zonder kop of staart verhaal’ en het ‘to-the-point antwoord’. Dat verschil ontstaat doordat de persoon met het to-the-point antwoord zich realiseert waarom de vraag wordt gesteld. Hij heeft duidelijk voor ogen wat de vragensteller moet onthouden.

Voorbereiding is meer dan het halve werk

Omdat je ervan uit kunt gaan dat de vraag gesteld wordt, kun je je er goed op voorbereiden. Handige hulpvragen hierbij zijn bijvoorbeeld:

  • wat zijn de belangrijkste functie-eisen?
  • welke ervaring wordt gevraagd voor deze functie?
  • wat in mijn leven en in mijn werk is relevant voor deze functie?
  • wat wil ik dat de vragensteller over mij onthoudt?

Wil je meer van dit soort vragen? Lees dan gauw verder over onze voorbereidingsbundel van maar liefst 21 pagina’s. Hierin staan tips, tricks en oefenvragen, verzameld door ervaren recruiters.

‘Vertel eens wat over jezelf’: vijf tips voor een sterk antwoord

Met de vraag ‘vertel een wat over jezelf’ kun je jezelf direct goed neerzetten. Als je daarbij rekening houdt met de volgende tips, vergroot je de kans op een positieve indruk:

  • vraag je bij wat je vertelt af hoe dit jou helpt bij deze sollicitatie;
  • haal dat wat je vertelt zowel uit de uit de persoonlijke als de zakelijke sfeer en wees niet te openhartig;
  • breng je enthousiasme over en vertel vooral over positieve zaken;
  • laat in grote lijnen de rode draad zien van jouw leven en de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt;
  • houd de tijd in de gaten, drie tot vijf minuten is echt lang genoeg.

Tot slot

Voorbereiden hoef je niet alleen te doen. Het helpt als je jouw antwoord oefent met een bekende. Dan merk je vanzelf of het lekker ‘bekt’ en hoe het bij de ander overkomt. Zo kun jij ervoor zorgen dat je bij het eerste sollicitatiegesprek direct goed beslagen ten ijs komt.

Geef een reactie