Skip to main content
Je bent op zoek naar een nieuwe baan, je gaat een volgende stap zetten in je carrière of je verkent een nieuw vakgebied. Misschien heb je afstand tot de arbeidsmarkt. Je gaat motivatiebrieven schrijven, vacaturesites afstruinen, je LinkedIn-profiel bijwerken en netwerkborrels bezoeken waar jij je van je beste kant wilt laten zien. Dat zal soms wat spanning en stress geven. Daar is een oplossing voor: om die te beheersen is mindfulness bewezen effectief.

Onze gedachten kleuren de werkelijkheid

Wist je dat gedachten en gevoelens onze waarneming van de werkelijkheid kleuren? Je herkent dit misschien wel;

Je stapt de ruimte binnen waar het sollicitatiegesprek plaatsvindt, je schudt de hand en glimlacht. De ander glimlacht niet direct terug.

Of: Je ziet een vacature voorbijkomen voor een functie waar je heel enthousiast van wordt maar eerder voor een soortgelijke sollicitatie afgewezen bent.

De moed zakt je meteen in de schoenen. Je kunt je schamen, je kunt denken dat je zelf iets fout hebt gedaan of dat je vast weer niet uitgenodigd zal worden. Als gevolg van die gedachten verloopt de sollicitatie niet zoals je wilt, of solliciteer je uiteindelijk überhaupt niet op de vacature. En dat terwijl je nog helemaal niet weet of dat ook echt zo is of gaat gebeuren

Gedachten zijn geen feiten

Door een verschil in twee delen van ons brein kunnen we lichamelijk stress ervaren als we fantaseren, denken of piekeren. Dus ook als je alleen nog maar denkt aan wat er in een situatie mis zou kunnen gaan, reageert je lichaam alsof het al fout gaat. Je merkt dat je daardoor vaker lichamelijk- en of spanning gerelateerde klachten hebt als moeheid, geheugenverlies, pijntjes en slecht slapen. En dat terwijl jij je van je beste kant wilt laten zien.

De gedachtenpaden in je brein

Stoppen dus met negatieve gedachten, zou je zeggen! Maar eerlijk, we weten allemaal hoe moeilijk dat kan zijn. We hebben tussen de 40.000 en 60.000 gedachten per dag en een gedachte kan zomaar opkomen, en de ene gedachte kan tot de andere leiden. Net als paden in een bos, worden ze steeds dieper ingegraven als je ze vaker bewandelt. Zo hebben wij hebben in ons denken onze eigen automatische routekaart ontwikkeld. En een nieuw pad bewandelen gaat zo makkelijk nog niet. Loop jij tijdens een wandeling wel eens de bosjes in, in plaats van netjes de paden te volgen? Waarschijnlijk niet, dat voelt vaak gek en ongemakkelijk. Gelukkig zijn er oefeningen om uit deze (negatieve) automatische gedachtes te komen en de negatieve paden te verlaten.

Mindfulness-oefening

Mindfulness is een ervaringsgerichte aanpak. We oefenen, herhalen en leren. En er zijn veel verschillende oefeningen die je kunt proberen, laten we starten met de drie minuten ademruimte. Dit is een korte oefening die je meerdere keren per dag kunt doen.

3 minuten ademruimte:

Stap 1 (1 minuut)
Ga zitten, plaats je zitvlak stevig op de stoel, gestrekte rug, voeten op de vloer. Sluit, als je dat wilt, je ogen. Hoe voelt je lichaam op dit moment? Welke gedachten heb je? Voelt het aangenaam, onaangenaam of neutraal? Je hoeft niets te veranderen of te beoordelen, je maakt slechts de balans op: zo is het nu.

Stap 2 (1 minuut) Vervolgens richt je je aandacht op je ademhaling. Opnieuw: niets veranderen. Je ademhaling is zoals hij is. Volg de inademing, en de uitademing die daar vanzelf op volgt. Merk je dat je door je neus of mond ademt?  Merk je het op en neer gaan van je buik?  Als je toch weer gaan denken, dat geeft niets, daarna let je gewoon weer even op je adem.

Stap 3 (1 minuut) Breid in de laatste stap van de ademruimte je aandacht uit van de ademhaling naar het voelen en ervaren van het lichaam als geheel. Je kunt vervolgens je ogen weer openen. Doe dit met dezelfde aandacht als waarmee je de ademhaling volgde. Ervaar hoe de wereld nu op je overkomt. Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten…

Mindfulness als helpende vaardigheid

Dit was een korte mindfulness oefening die heel behulpzaam is voordat je een sollicitatiegesprek instapt, maar ook tijdens de voorbereiding op het gesprek en zelfs het schrijven van de brief! De mindfulness oefeningen uit de officiële MBSR-training zijn bewezen effectief (evidence based) en helpen bij de vaardigheden om anders met ons denken om te gaan en uit de piekerstroom te stappen. Ze leren ons dat we dat we allerlei gedachten hebben, maar niet onze gedachten zijn. Maar dat is niet het enige wat mindfulness voor ons doet. Het ontwikkelt ook je ook positiviteit, flexibiliteit en veerkracht (daarover meer in de volgende blog). De situatie verandert wellicht niet direct, maar jij gaat er anders mee om. Zo zit jij weer aan het roer!

Geef een reactie