Skip to main content
Tijdens sollicitatiegesprek is het niet alleen belangrijk goed voorbereid te zijn en te weten wat je wil vertellen. Het gaat ook om een goede eerste indruk. Welke kleding trek je aan? Welke sieraden kunnen wel of juist niet? En welke rol speelt de kleur van je sollicitatiekleding? Over die laatste vraag lees je meer in onderstaand artikel.

Functie van kleur

Kleuren doen  wel degelijk iets met ons. Onbewust reageert de kern van onze hersenen er altijd op. Vroeger had dit een functie en hield het ons in leven, tegenwoordig wekken bepaalde kleuren bepaalde gevoelens op.

Kleuren spelen een grote rol in de planten en dierenwereld. Een prachtige roze bloem verleidt de bij tot binnenkomen. Een geel met zwart gestreepte wesp is een verbodsbord voor zichzelf zodat anderen hem niet opeten. En wat dacht je van de schutkleuren van een kameleon?

Ook wij worden verleid, uitgedaagd en afgestoten door kleuren. Dit in combinatie met onze culturele socialisatie maakt dat het handig is na te denken over de kleuren in je sollicitatiekleding. Welcome to the jungle!

Kleurenanalyse voor je sollicitatiekleding

Een van de heftigste kleuren is rood. Het is een signaalkleur en betekent oppassen. Wat straal je uit als je rood draagt naar het sollicitatiegesprek? De kleur toont energie, assertiviteit en intensiteit. Je kunt zelfbewust, sterk en doortastend overkomen. Je kunt imponeren, dat kan goed zijn. Maar het kan ook te heftige signalen afgeven en afschrikken. Daarom kun je de kleur rood beter terug laten komen in enkele accessoires en niet in een felrode jurk aankomen.

Blauw is een mooie kleur om terug te laten komen in je sollicitatiekleding. Het is niet voor niets dat een politicus tijdens de verkiezingen vaak kiest voor een blauw pak. Met blauw kun je bijna niet fout gaan. Het staat voor betrouwbaarheid, het straalt ervaring en rust uit. Hoe donkerder de kleur blauw, hoe krachtiger het effect.

Zwart is bijna altijd goed voor sollicitatiekleding. Het is krachtig en formeel. Aan de andere kant kan het erg hard overkomen. Een volledig zwarte outfit kan gebroken worden met grijstinten of de juiste accessoires.

Grijs kan sober en fantasieloos overkomen, maar voor sollicitatiekleding is het een veilige kleur. Iets minder hard dan zwart, maar nog steeds krachtig en professioneel. Het geeft je persoonlijkheid de kans om zichtbaar te worden, de kleur neemt geen ruimte in. Grijs is goed te combineren met andere kleuren.

Aardetinten. Alle aardetinten zijn vriendelijk. Denk aan bruin, zalm en roze. Onderling combineren is makkelijk. Gebrek aan daadkracht kan het wel uitstralen, passiviteit, dat is de valkuil. Maar deze kleuren maken je benaderbaar en zacht. Deze tonen zijn vaak wel lastig te combineren met een lichte huid. Dit oogt flets, let hier dus op.

Wit is neutraal. Het wekt vertrouwen en eenvoud. De neutraliteit van wit kun je gebruiken als noodoplossing. Met een wit overhemd of blouse zit je altijd goed, niemand zal je erop afrekenen. Ga echter niet geheel in het wit. Dat associëren we met trouwen, begrafenissen en spirituele rituelen.

Wees (niet te) creatief

Hoe creatiever je functie, hoe meer je kunt experimenteren met kleur. Expliciete kleuren zoals paars, oranje, geel zeggen iets over jouw persoonlijkheid. Dat past niet op een grijs kantoor, maar wel op een reclamebureau: “Kies mij, ik ben leuk!” Doe er zelfs als je solliciteert bij een circus voorzichtig mee, het overdondert de ander misschien. Past het bij jou en bij het bedrijf, dan kan dat later nog wel.

Ten slotte geldt ook voor kleuren in je sollicitatiekleding: draag waar je je comfortabel bij voelt. Als je je goed voelt bij hoe je eruit ziet, gedraag je je hier ook naar.

Geef een reactie