Skip to main content
Je vindt ze in de Bijbel, bij de oude Grieken, en nu ook op Sollicitatiedokter: de zeven hoofdzonden. Deze week bespreken we ijdelheid, sollicitatiehoofdzonde nummer 1. Wees echter gerust, bij Sollicitatiedokter vertellen we je niet alleen welke zonden er zijn. We geven je ook tips om te voorkomen dat je ze begaat!

Ken je dat gevoel? Je hebt pas ’s middags een sollicitatiegesprek maar je staat al vroeg in de ochtend voor de spiegel. Als je gaat solliciteren wil je immers de beste kant van jezelf laten zien. Je wilt een goede indruk maken en je weet dat jouw recruiter al in de eerste 5 seconden een oordeel over jou klaar heeft liggen.

Je doet daarom je best om kleding uit te kiezen die past bij de organisatie waar je gaat solliciteren. Ook je haar en eventuele make-up zijn tot in de puntjes verzorgd. Maar wanneer sla je door? Wanneer is er sprake van ijdelheid?

IJdelheid en solliciteren

In de eerste aflevering van deze rubriek bespreken we dus hoofdzonde nummer 1: ijdelheid. IJdelheid kan tijdens een sollicitatiegesprek op veel manieren voorkomen. Studenten die net op de arbeidsmarkt komen kijken begaan de zonde volgens loopbaanexperts bijvoorbeeld vaak. “Een van de grootste sollicitatiefouten die studenten maken, is dat ze tijdens sollicitaties doen alsof ze ervaren werknemers zijn. Dat begint al op hun cv en in hun motivatiebrief: daarin vermelden ze talloze bijbaantjes die totaal niet relevant zijn voor de baan waar ze naar solliciteren”, aldus hr-specialist Dorien Waasdorp in een interview dat ze enkele weken geleden aan Sollicitatiedokter gaf.

Voor studenten en andere werkzoekers die deze zonde niet willen begaan, heeft Dorien een goede tip. “Wees zelfverzekerd over wat je wel kan en wees eerlijk over wat je niet kan.”

Een andere, misschien wel nóg vaker voorkomende vorm van ijdelheid bij het solliciteren, treedt op bij kandidaten die overdressed bij hun sollicitatiegesprek aanschuiven.

Overdressed

Alle recruiters waarderen het wanneer kandidaten goed voorbereid bij hun sollicitatiegesprek verschijnen. Dat ze aandacht hebben besteed aan hun uiterlijk, en dus representatief overkomen, is daar onderdeel van. Toch gebeurt het recruiters regelmatig dat ze kandidaten over de vloer krijgen die iets te veel hun best hebben gedaan.

Dat bleek onder andere toen Sollicitatiedokter twee maanden geleden een interview afnam met loopbaanbureaubaas Annelies Quaegebeur. We vroegen haar welke grote sollicitatiefouten ze kandidaten zag begaan. Haar antwoord: veel kandidaten zijn overdressed. Met name vrouwen moeten het rustiger aan doen met hun make-up en sierraden, vond Annelies.

Wat dan wel?

Heb jij de sollicitatiehoofdzonde ijdelheid begaan? Was jij duidelijk overdressed tijdens je sollicitatiegesprek? Dan is dat niet heel erg, er zijn maar weinig recruiters die je erop af zullen rekenen. Ze hebben immers liever iemand die overdressed dan underdressed is.

Toch is het slim om bij je volgende sollicitatiegesprek iets beter de balans te zoeken in je kleding en -uitstraling. Natuurlijk wil je niet onverzorgd overkomen, maar als je niet in een driedelig pak naar je werk hoeft, trek hem dan ook niet aan naar je sollicitatiegesprek.

Check de site en de socials

Weet je niet zeker wat je aan moet trekken naar je volgende sollicitatiegesprek? En hoeveel aandacht je moet besteden aan je haar en je make-up? Check dan de website van de organisatie waar je gaat solliciteren. Daar vind je vast foto’s van hoe werknemers er in het dagelijkse werk bijlopen. Je weet dan ook wat jij aan kunt trekken naar het sollicitatiegesprek.

Ook op de sociale media van de organisatie vind je vaak dit soort beeldmateriaal.

Bel je recruiter

Als je wilt weten wat jij het best aan kunt trekken naar je sollicitatiegesprek, kan je natuurlijk ook gewoon je recruiter bellen. Die waardeert jouw telefoontje vast.

Toen Sollicitatiedokter deze week aan Ahold Delhaize-recruiter Maureen Ensink vroeg waar zij die dag blij van was geworden, antwoorde ze het volgende: “Één van de kandidaten vroeg vandaag naar onze dresscode voor het gesprek. Slim, je wilt natuurlijk niet over- of underdressed zijn. Bij Ahold Delhaize hoort soms nog het imago dat iedereen in een pak en kokerrok rondloopt, terwijl dat helemaal niet het geval is.”

Voorkom de zonde

Heb je op de website van de organisatie waar je gaat solliciteren gekeken? Of heb je jouw recruiter naar de dresscode gevraagd? Dan weet je nu ongeveer wat je aan moet. We willen je ten slotte nog 3 tips meegeven om ervoor te zorgen dat jij de hoofdzonde ijdelheid nooit meer begaat tijdens je sollicitatiegesprek!

  • Houd je kleding professioneel. Denk bijvoorbeeld ook aan sieraden. Dit betekent geen opvallende kettingen, grote ringen of rinkelende armbanden. Alles wat kan afleiden van jou als persoon, kun je beter vermijden.
  • Tatoeages zijn persoonlijk. De meeste recruiters waarderen het als je ze tijdens je gesprek bedekt.
  • IJdelheid is een hoofdzonde, maar zorg ervoor dat je niet doorslaat. Zoals eerder gezegd: het is beter om overdressed dat om underdressed te zijn. Strijk je kreukelende kleren, zorg dat alles wat je aan hebt schoon is en kijk nog even goed in de spiegel voor je vertrekt.

Geef een reactie