Skip to main content
Je bent op sollicitatiegesprek geweest, maar hebt na een week nog niets vernomen over de ‘uitslag’ hiervan. Is zelf nabellen van de sollicitatie of contact opnemen per e-mail verstandig? Je leest het in dit artikel!

Het is soms moeilijk om je enthousiasme en nieuwsgierigheid te temperen na een sollicitatie. Dit geldt zowel voor de eerste (schriftelijke) sollicitatie als het sollicitatiegesprek. De brandende vraag is: is het goede gevoel wederzijds?

Waarschijnlijk bevind je je in een van deze drie situaties:

  • Gesolliciteerd, maar nog geen reactie gehad
  • Op sollicitatiegesprek geweest, maar nog niets gehoord
  • Bevestiging gekregen dat de keus niet op jou gevallen is

Gesolliciteerd, maar nog geen reactie

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je nog geen reactie hebt gehad. In elk van de scenario’s geldt hetzelfde: een sollicitatie nabellen heeft een positieve werking.

  • Is de ontvanger nog niet aan je sollicitatie toegekomen, dan zorgt jouw belletje voor extra herkenbaarheid op het moment dat de personeelsfunctionaris jouw sollicitatiebrief en cv onder ogen krijgt. Ook is dit een kans om alvast een goede eerste indruk te maken.
  • Hebben ze daarentegen jouw brief al wél behandeld maar is de selectieprocedure nog in gang? Dan is dit jouw kans om je te onderscheiden van de andere sollicitanten door zelf nabellen van de sollicitatie.
  • Een laatste mogelijkheid is dat de keuze simpelweg niet op jou is gevallen. Dit is alleen nog niet gecommuniceerd. Een afwijzing is nooit leuk. In ieder geval zit je na het telefoontje niet meer in onzekerheid. Geef de recruiter in dit geval aan dat je graag beschikbaar blijft voor andere interessante functies.

Je ziet: in alle drie de situaties haal je profijt uit je telefoontje.

Op sollicitatiegesprek geweest, maar nog niets gehoord

Wie op sollicitatiegesprek is geweest, krijgt doorgaans vóór het einde van de daaropvolgende week een reactie. Hoor je in de week die volgt niets van de organisatie (en was er ook niets afgesproken)? Pak de telefoon op en vraag naar de status van de procedure.

Opnieuw zijn er drie opties:

  • Nog niet alle kandidaten zijn geïnterviewd. In dit geval geeft een telefoontje met human resources je nog een extra kans om jezelf te profileren door je enthousiasme te tonen voor de functie. Bedank de persoon ook altijd vriendelijk voor zijn of haar tijd.
  • Iedereen is geïnterviewd, maar er is nog geen beslissing genomen. Ook nu geldt: toon je tevredenheid en enthousiasme. Dit zou voor de beslisser zomaar het benodigde duwtje in de rug kunnen zijn om voor jou te kiezen. Stel dat ze twee gelijkwaardige kandidaten hebben, maar de knoop nog niet hebben kunnen doorhakken. Zullen ze eerder kiezen voor de sollicitant die nogmaals zijn enthousiasme kenbaar maakt via de telefoon of voor degene die afwacht? In de meeste gevallen waarschijnlijk het eerste.
  • Er is al wel een beslissing genomen, maar deze is nog niet gecommuniceerd. Hierbij zijn er twee mogelijkheden: ze willen met je door of je valt af. De sollicitatie zelf nabellen helpt je in het eerste geval af van je twijfel en je kunt de persoon aan de lijn direct bedanken voor de kans. Mocht je het niet geworden zijn, dan kun je vragen op welke basis deze beslissing genomen is. Zo ben je in staat te werken aan verbeterpunten.

Wederom: de sollicitatie nabellen is altijd verstandig.

Helaas, je sollicitatiegesprek krijgt geen gevolg

Je hebt bericht gekregen dat je niet wordt aangenomen voor de functie. Toch is het verstandig om nog even in contact te treden. Doe dit op het moment dat het eerste sterke gevoel van teleurstelling over is. Je mag gerust laten doorschemeren dat je het jammer vindt, maar het is belangrijk dat je professioneel overkomt als je nog wat uit de situatie wilt halen.

Op het moment dat je je weer sterk in de schoenen voelt staan, pak je de telefoon. Bedank allereerst de verantwoordelijke personen voor hun tijd en moeite. Vervolgens geef je aan dat je graag wat achtergrondinformatie zou willen met betrekking tot de afwijzing. Vertel dat je jezelf graag wilt verbeteren in het voeren van sollicitatiegesprekken. Dit vind je misschien een beetje gek klinken, maar je bent heus niet de eerste die hierom vraagt. Dat begrijpen zij ook.

Geef ten slotte aan dat je je aanbevolen houdt voor andere functies die wellicht bij jouw profiel passen. Dit laatste is vooral interessant wanneer het gesprek ondanks de afwijzing erg positief verliep. Wil je de volgende keer nog beter voorbereid zijn? Voor een paar euro krijg je een hele bundel aan voorbereidingsvragen en -onderwerpen.

Is een sollicitatie nabellen gebruikelijk?

Het is zeker niet ongebruikelijk om te bellen na een sollicitatie. Toch kan het ongemakkelijk voelen. Dit is helemaal niet nodig. Zie het als een waardevolle mogelijkheid om duidelijke feedback te krijgen op de wijze waarop jij je hebt geprofileerd. Zo kun je je sollicitatievaardigheden polijsten voor je volgende gesprek.

“Maar vinden ze me niet raar als ik bel?”

Nee. Recruiters zijn ook maar mensen. Ze kennen de situatie waarin jij je als sollicitant bevindt heel goed. Sterker nog: ze zien het wekelijks. In negentig procent van de gevallen zullen ze je dan ook graag te woord staan. Houd er wel rekening mee dat het voor hen moeilijk kan zijn om hun keuze goed onder woorden te brengen. In de eerste plaats kan dit komen door de enorme toestroom van sollicitanten. Op de tweede plaats maken ze soms keuzes op basis van gevoel en intuïtie. Dit laatste is natuurlijk moeilijk uit te leggen.

Wat is een goede termijn voor het nabellen van je sollicitatie?

Er is geen vaste richtlijn voor de termijn om te bellen na een sollicitatiebrief of -gesprek. Sollicitatieprocedures nemen veel tijd in beslag en een beslissing nemen is ook niet altijd makkelijk. Zeker wanneer een organisatie de hele sollicitatieprocedure netjes wil afhandelen, kan het een poosje duren.

Geef de organisatie minstens een week om zelf te reageren.

Als je tijdens het sollicitatiegesprek geen tijdsindicatie hebt gekregen, wacht dan ten minste tot de vrijdagmiddag na de week van je sollicitatie. Heb je met de verantwoordelijke binnen de organisatie een vaste dag afgesproken, maar geen vaste tijd? Wacht dan tot de volgende werkdag. Er kunnen altijd spoedwerkzaamheden tussendoor komen en je wilt natuurlijk niet neurotisch overkomen.

Geef een reactie