Skip to main content
Softwarekennis, we noemen het ook wel computerkennis, is vaste prik op de meeste Nederlandse cv’s. Maar hoe vermeld je jouw vaardigheden met pc-programma’s? We geven je 3 tips.

Standaard-cv’s bestaan uit een opsomming van scholing en werkervaring. De wat uitgebreidere cv variant – en hopelijk de jouwe dus ook – maakt daarnaast ruimte voor andere segmenten. Een korte persoonsomschrijving bijvoorbeeld, en een apart hokje waarin je je talenkennis samenvat.

De meeste cv’s hebben daarnaast een tabel waarin een kandidaat zijn computerkennis (of softwarekennis) aangeeft. In dit artikel delen we drie tips voor het vermelden van die kennis op jouw cv!

Tip 1: pas je softwarekennis per vacature aan

Hoe vaak hoor je het sollicitatiecoaches wel niet zeggen: voor iedere vacature moet je een apart cv maken. Ze zeggen het niet voor niets – iedere vacature is immers anders. Wil jij ervoor zorgen dat jouw cv goed aansluit op de vacature, zelfs beter dan dat van je tegenkandidaten? Dan moet je ervoor zorgen dat alles waar de vacature om vraagt, op jouw cv is terug te vinden. Dat geldt dus ook voor je softwarekennis.

Heb je dus ook maar een klein beetje ervaring met de software waar in een vacature om wordt gevraagd? Zet hem dan op je cv! Dat je de tool niet tot in de puntjes beheerst, kun je altijd daarna nog uitleggen, zie daarvoor tip 2.

Denk daarnaast ook logisch na: heb je altijd in de fotografie gewerkt, maar wil je nu in de logistiek aan de slag? Dan kun je nog zo goed zijn met Adobe Photoshop – je hoeft het niet op je cv te vermelden. De informatie is immers niet relevant voor je nieuwe recruiter.

Over je recruiter gesproken: ga goed na wie hij of zij is, voordat jij je cv opstuurt. Want solliciteer je op een rol in een specifieke sector waar jij veel verstand van hebt? Maar is je recruiter een externe hiring-specialist, die van jouw vak weinig kaas gegeten heeft? Dan is het slim om uit te leggen waarom jouw computerkennis relevant is – vooral als je een niche software noemt.

Tip 2: geef aan wat je kunt, maar ook wat je niet kunt

In tip 1 kon je lezen: ‘zet iedere software waar in een vacature om wordt gevraagd in je profiel’. We staan nog steeds achter die tip, maar willen hem nu wel een beetje nuanceren.

Want beheers je een bepaald programma wel een beetje, maar niet supergoed? Wees daar dan eerlijk over. Je wilt immers voorkomen dat je bij een sollicitatiegesprek wordt gevraagd om je vaardigheden ermee te tonen, terwijl je dat niet kunt.

De gouden oplossing? Werk met een sterren- (of ballen)systeem! Zet bijvoorbeeld 5 legen sterren achter elke software die je noemt op je cv, en kleur ze in om aan te geven hoe goed je ermee bent.

Ken jij alle ins en outs van een programma? Dan geef je jezelf 5 sterren! Heb je net een instapcursus afgerond? Dan krijg je 1 ster. Vanzelfsprekend heb je ook daartussenin opties.

Tip 3: laat Word, Outlook en Zoom weg

Last but not least: iedereen die tegenwoordig op een baan solliciteert, kan uit de voeten met programma’s als Word, Outlook en Zoom. Dat hoef je echt niet op je cv te benoemen. Toch het zekere voor het onzekere nemen? Plaats bij je softwarekennis dan een opmerking dat je ook met alle basissoftware uit de voeten kunt.

Andere cv-dilemma’s

Kamp je met andere dilemma’s bij het samenstellen van jouw cv? Dan hopen we dat je in één van deze stukken het verlossende antwoord vindt.

Geef een reactie