Skip to main content
Ga je op sollicitatie? Dan is een goede voorbereiding cruciaal. Daarbij is het belangrijk dat je jezelf afvraagt in welke sector je gaat solliciteren, en hoe je jouw kleding daarop kunt aanpassen.

In de zorg is je kledingstijl bijvoorbeeld minder belangrijk omdat je op een geüniformeerd beroep solliciteert. Maar als je als leidinggevende aan de slag wil, is je kledingkeuze juist wel belangrijk.

Iedere sector is anders

Voor iedere sector geldt een ander kledingadvies bij het sollicitatiegesprek. Een algemeen advies is dat je in ieder geval netjes gekleed bent en een goed verzorgd uiterlijk hebt. Denk daarbij aan je haar en je make-up. Toch wordt er niet bij ieder beroep evenveel aandacht geschonken aan kleding tijdens een sollicitatie.

Welke kleding je aan moet naar je sollicitatiegesprek hangt dus af van waar je op solliciteert. Een IT-er zal al snel een andere kledingstijl aanhouden dan iemand in de zorg. Daarom heb ik uitgezocht welke kleding het beste past bij welk beroep. Op die manier weet je zeker dat je een professionele indruk maakt tijdens je sollicitatie.

Solliciteren in de zorg

Veel zorgbedrijven letten op de kleding die je aan hebt tijdens het sollicitatiegesprek. Toch is er in de zorg niet een vaste dresscode. Volgens zorgexperts geeft vooral je motivatie een doorslaggevende rol. Werken in de zorg betekent dat je het grootste deel van de dag een uniform draagt. Om die reden maakt het niet veel uit in welke kleding je op het sollicitatiegesprek komt.

Toch is het niet de bedoeling dat je een spijkerbroek met gaten naar je sollicitatie draagt. Trek in plaats daarvan nette kleding aan waar je je lekker in voelt. Op die manier straal je tijdens je gesprek uit dat je comfortabel bent.

Zorg ervoor dat je outfit goed verzorgd is. Als je niet goed voor jezelf kunt zorgen, is de kans immers klein dat je wel goed voor een ander kunt zorgen. Het is niet zo erg als je een iets te lange broek hebt of een iets te kort colbertje draagt. Het is ook niet nodig een speciale jas aan te schaffen. Een subtiel geurtje is vaak wel een aanrader. Bovendien zijn er bepaalde kleuren die het beter doen bij een sollicitatiegesprek in de zorg. Denk daarbij aan donkerblauw, grijs of zwart.

Wat doe je aan naar je sollicitatie in het onderwijs?

Het onderwijs is net als de zorg een sector waar het niet veel uitmaakt welke kleding je draagt. In de zorg komt dat omdat je uiteindelijk toch in een uniform wordt gehesen. In het onderwijs draag je wel je eigen kleding tijdens je werk, maar er wordt niet van je verwacht dat je in een professioneel pak voor de klas gaat staan. Daardoor wordt er tijdens je sollicitatie niet enrom op je kleding gelet. Je interesses en hobby’s zijn in het onderwijs veel belangrijker. Het is ook belangrijk dat de aankomende juf of meester goed bij het bedrijfsprofiel van de school past.

Eigentijdse kleding voor de klas is meestal toegestaan, zeker omdat kinderen er weinig waarde aan hechten. In het onderwijs werk je daarnaast vaak in een informele sfeer. Dat wil niet zeggen dat je in je vrijetijdskleding naar het gesprek mag komen. In ieder geval moeten je kleren schoon en gestreken zijn. Daarnaast moeten je schoenen gepoetst zijn en moet je een verzorgd kapsel hebben. Draag daarom geen afleidende kleding met opvallende teksten. Vrouwen kunnen beter geen korte rok dragen in het onderwijs. Ook een shirt of een blouse met een diep decolleté is afleidend. Gebruik niet te veel parfum, aftershave of make-up.

Alle IT’ers kleden zich slecht, toch?

Het is een misverstand dat alle IT-ers altijd rondlopen in een spijkerbroek. IT’ers die dichter op de techniek zitten, zijn echter wel vaak introvert. Daardoor zijn ze geneigd minder op hun kleding te letten. Daarom is het belangrijk om van tevoren na te denken over welke kleding je aandoet naar je sollicitatiegesprek, als je gaat solliciteren in de IT-sector. Wanneer je regelmatig gesprekken met klanten moet voeren, moet je uiteraard netjes voor de dag komen. Kom je de hele dag je kantoor niet uit omdat je een back-end developer bent, dan is dit minder noodzakelijk.

Als IT’er hoef je echt niet in een pak naar je sollicitatiegesprek. Als je jezelf overdreven netjes kleedt, kan dat zelfs wantrouwen wekken. Draag alleen een pak als je van plan bent hem iedere dag naar je werk te dragen. Draag je liever een spijkerbroek? Geen probleem: in de IT is dat bij sollicitatiegesprekken gangbaar.

Twijfel je over welke kleding je aan moet? Maak dan van tevoren een inschatting van de kledingstijl bij een bedrijf. Vaak is al via social media te achterhalen wat men draagt. Solliciteer je via een tussenpersoon, dan kun je deze persoon vragen wat de dresscode van het bedrijf is.

Een leidinggevende moet er netjes uitzien

Als leidinggevende moet je er netjes en goed uitzien. Je spreekt regelmatig met mensen en je collega’s moeten je serieus nemen. Daarom is het belangrijk de juiste kleding te dragen bij een sollicitatiegesprek. Solliciteer je op een belangrijke functie, dan telt ieder detail. Kleuren kunnen al behoorlijk van invloed zijn. Kies voor formele, zakelijke kleding met de juiste kleur. Dus een witte of blauwe blouse. Deze kleuren stralen betrouwbaarheid en geloofwaardigheid uit. Daarom dragen veel leidinggevenden deze kleuren op kantoor.

Het is ook mogelijk iets warmere kleuren zoals beige en taupe te dragen. Dit straalt meer vrouwelijkheid uit. Opvallende kleuren zoals geel of blauw kun je beter niet dragen. Dit zijn kleuren die passen bij een creatief beroep. Kijk dus goed bij welk bedrijf je leidinggevende wilt worden. Een zwarte blouse komt vaak te hard over. Draag deze kleur liever niet.

Ik raad je aan kleding te kiezen waarin je je lekker voelt. Vermijd stoffen die zweetplekken veroorzaken. Het shirt of je blouse mag niet kreuken. Gaat je blouse kreuken als je gaat zitten, dan lijkt dit slordig. Daarom raad ik je aan dit een keer thuis te testen. Kies niet voor wol, want dat is voor de meeste mensen oncomfortabel.

Als je solliciteert op een leidinggevende functie voor een klein of middelgroot departement, kan je er trouwens best voor kiezen je kleding enigszins casual te houden. Pas in de bovenste managementlagen moet je kleding echt perfect verzorgd zijn.

Solliciteren in de bouw: niet in je oude kloffie

Als je gaat solliciteren in de bouw, ga je solliciteren naar een informeel beroep. Je werkt niet dagelijks met klanten, maar zal vooral op de bouwplaats aanwezig zijn. Om die reden is strak in het pak naar een sollicitatie komen niet nodig. Dat kan zelfs averechts werken: het komt ongeloofwaardig over. Aan de andere kant is het ook niet de bedoeling dat je in je werkkleding gaat solliciteren. Ga dus niet naar het gesprek in je oude kloffie.

Ik raad je aan om voor casual kledingstijl te kiezen. Dus iets waar je je over het algemeen goed bij voelt. Uiteraard moet je verzorgd voor de dag komen, dus scheer je van tevoren en ga naar de kapper. Wat zeker niet past bij een sollicitatiegesprek is een pet, een biergeur of kauwgom. Verder zal de sollicitatie vooral om de inhoud gaan. Wees niet kort van stof en laat zien je dat je het in je hebt om in de bouw te werken. Vergeet ook niet om je mobiele telefoon uit te zetten voor de start van het gesprek. Verder is het belangrijk om afstand te houden van de interviewer. Word niet te amicaal. En je vorige werkgever zwartmaken is ook niet de bedoeling.

In de horeca moet je representatief zijn

Als je in de horeca gaat werken, is de kans aanwezig dat je met gasten gaat spreken. Dat doe je bijvoorbeeld als ober, gastvrouw of zelfs als chef-kok. In zulke gevallen is het belangrijk om een goede indruk te maken. Het is een iets formeler beroep, maar het is niet nodig om het te overdrijven. Een pak of mantelpakje heb je niet nodig bij je sollicitatiegesprek. Bij een informeel café is het prima om casual kleding te dragen. De kledingkeuze is vooral afhankelijk van het soort horecabedrijf waar jij solliciteert.

Gaat het om een informeel café, dan past informele kleding. Maar gaat het om een sterrenrestaurant van een bekende chef-kok, dan kun je maar beter zorgen voor nette kleding. Eventueel kun je alvast op de website of sociale media van het bedrijf kijken om te zien welke kleding de medewerkers dragen. Dragen zij een nette blouse, dan doe jij dat ook. Echt geen idee wat je aan moet trekken? Dan zit je met een nette broek, blouse en schoenen sowieso goed.

Klassiek beroepen, klassiek advies

Bij een klassiek beroep hoort ook een klassiek kledingadvies voor een sollicitatie. Zeker als je bijvoorbeeld in de financiële sector gaat solliciteren. Het is gebruikelijk om zeer zakelijk voor de dag te komen. Je mag er zelfs voor kiezen om een pak aan te doen. Maar dan alleen als de andere medewerkers van het bedrijf dat ook doen. Kijk dus zeker van tevoren even op de website van het bedrijf of er foto’s te vinden zijn van welke kleding medewerkers dragen.

Over het algemeen adviseer ik om te kiezen voor een ‘executive casual look’. Dat houdt in: een nette blazer met daaronder een nette blouse. Eventueel kan je bij zeer zakelijke beroepen een stropdas omdoen. Die stropdas kan ook net te veel van het goede zijn. Vraag eventueel een recruiter naar kledingadvies.

Verder trek je een nette broek aan, liefst grijs of blauw. Dit straalt zakelijkheid uit. Verder is het niet de bedoeling dat je op sneakers aankomt bij een sollicitatie. Ook al draagt de minister van Volksgezondheid ze graag op zijn werk, het is zeker niet gebruikelijk. Nette schoenen zijn dus een must. Zorg ervoor dat die schoenen van tevoren gepoetst zijn.

Speel met kleur in creatieve sectoren

In creatieve sectoren wordt er flink op je kleding gelet. Ga je werken voor een modemerk, dan is het natuurlijk de bedoeling dat je weet wat de laatste trends zijn en dat je deze ook draagt. Gaat het om een ander creatief beroep, dan is casual een goede oplossing. Dat betekent niet dat je een korte broek en slippers aan kan doen, maar met een nette blouse of overhemd zit je goed. Voor een creatief beroep zijn neutrale kleuren zoals donkerblauw, zwart, bruin of grijs te saai.

Je kunt eventueel kiezen voor gewaagde kleuren zoals groen, geel, oranje en paars. Dit zijn kleuren die op andere sollicitaties juist niet erg veilig zijn. Maar deze kleuren worden wel geassocieerd met ‘creatief’, dat komt goed van pas bij deze sollicitatie. Een blouse met strepen, printjes of opdruk is toegestaan. High waist nette broeken ook. Jezelf in een pak hijsen is dus niet nodig. Kijk zeker even op de website van het bedrijf. Er zijn zelfs bedrijven waar de CEO in een spijkerbroek en T-shirt rondloopt. Bij creatieve beroepen is dat heel normaal. Don’t overdress!

Geef een reactie