Skip to main content
We werken om geld te verdienen. Toch? Velen zullen dit beamen, tot ze zelf plotseling zonder werk komen te zitten. Pas dan besef je dat werken een bepaalde levensbehoefte vervuld. Het brengt voldoening, houd je bezig en je voelt je nuttig. Door de invloed van COVID-19 komen veel mensen plotseling zonder werk te zitten. Werkloosheid kan veel onzekerheden met zich mee brengen. Wat nu? Kan ik nog wel een nieuwe baan vinden? Moet ik iets nieuws gaan leren en kan ik dat überhaupt wel?

Het is belangrijk om door een tegenslag als ontslagen worden niet bij de pakken neer te gaan zitten. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Na een paar dagen thuis zitten begin je je te vervelen en je af te vragen hoe het nu verder moet. Langzaamaan ga je weer solliciteren, maar je merkt dat dit moeilijker is dan je dacht. Hoe ga je om met deze onzekerheden vanwege werkloosheid? Je leest het hier.

Onzeker door werkloosheid

Je bent ontslagen. Zomaar, uit het niets. Het is moeilijk te bedenken dat het bedrijf waar je werkzaam bent geweest ‘gewoon’ doorgaat zonder jou. Werkloosheid kan pijn doen en een gevoel van onzekerheid meebrengen. Het is dan ook moeilijk positief te blijven, maar het is belangrijk dit te doen. Bedenk wat jouw kwaliteiten zijn en dat je deze nu ergens anders kunt ontwikkelen. Oftewel, een andere werkgever blij kan maken met jouw talenten! Richt je bijvoorbeeld eens op positiviteit door middel van mindfulness. Wat maakt jou blij in het leven? Waar word je gelukkig van? Hoe je dit doet lees je hier.

Verdriet

Ontslagen worden brengt ook veel verdriet en wellicht zelfs eenzaamheid met zich mee. Je bent misschien wel jaren ergens werkzaam geweest en moet nu plotseling afscheid nemen van dit bedrijf en je collega’s. Dit is een harde klap en moet dan ook op de juiste manier verwerkt worden. Probeer je verdriet niet op te kroppen, maar het te uiten. Het is een verlies dat je moet verwerken, dus probeer erover te praten. Neem afscheid van je collega’s, het bedrijf en je functie en praat met hen over hoe moeilijk je het vindt weg te gaan. Dit zal vaak veel begrip opleveren. Bovendien gaat het verwerkingsproces zo makkelijker.

Van vrijheid naar verveling

Die eerste dagen zonder werk kunnen voelen alsof je eindelijk vrijheid hebt. Je kunt uitslapen, heel de dag doen wat je wil en je hebt tijd voor allerlei leuke dingen. Maar al snel slaat de verveling toe. Je wordt lamlendig en hebt minder energie. Wat doe je de hele dag?

Probeer structuur aan te brengen in je dag. Dit zorgt voor meer energie die je kan inzetten tijdens het zoeken van een nieuwe baan. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op, ga sporten, maak je huis schoon en besteed dan een paar uurtjes aan het zoeken van een nieuwe baan en het aanpassen van je cv. De rest van de dag kan je bijvoorbeeld besteden aan een (nieuwe) hobby, zoals schilderen of tuinieren. Grijp deze kans aan om iets op te pakken wat je energie geeft. Wil je al jaren weer beginnen met sporten? Heb je een hobby verwaarloosd? De zolder die nu echt eens opgeruimd moet worden? Plan je taken alsof het dagen op het werk zijn. Structure is key!  Je zult merken dat dit je rust en voldoening geeft.

Omscholing

Na een paar weken of zelfs maanden van solliciteren ben je nog steeds nergens aangenomen. Je vraagt je af of je nog wel iets anders kan. Het is belangrijk deze gedachte los te laten. Iedereen kan iets nieuws leren, ook al heb je de afgelopen twintig jaar bij een bank gewerkt, als jij graag iets compleet anders wil doen, kan dit. Stel je voor dat je de verpleging in zou willen. Begin op kleine schaal, bijvoorbeeld als vrijwilliger in een verpleeghuis. Start eventueel met een opleiding op laag niveau en laat je omscholen tot iets waar je volledig achter staat en enthousiast van wordt. Als je er voor de volle 100% voor gaat, gaat dit zeker lukken.

Geldzorgen

Ten slotte krijgen sommigen ook te maken met geldzorgen. Kan ik mijn huur wel betalen? Moet ik proberen goedkoper boodschappen te doen? Moet ik die nieuwe laarzen wel kopen? Een baan verliezen kan zorgen voor geldzorgen, maar dit hoeft niet altijd. Probeer realistisch te zijn en een begroting te maken. Wat kwam er binnen en wat ging eruit? Geldzorgen maken je onzeker. Schrijf het daarom uit zodat je kunt uitsluiten wat wel en niet meer kan. Probeer het uit je hoofd te krijgen door het op papier te zetten.

Uiteindelijk wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Helaas is een passende baan vinden niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Is je cv wel in orde? En hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Meer tips en tricks lees je hier.

Geef een reactie