Skip to main content
Claire zit tegenover een personeelsfunctionaris die net heeft een zeer teleurstellend salarisbod heeft gedaan. Claire doet vervolgens een tegenbod, maar ver komt dat niet. Met een minzame ‘het-spijt-me-maar-het-is-niet-anders’ blik volgt dan het finale woord: ‘de coronacrisis heeft ons ook pijn gedaan’.

Oei! Dat raakt een gevoelige snaar, want de gevolgen van de coronacrisis kent Claire als geen ander. Sinds een paar weken is ze vanwege een ontslagronde op haar vorige werk op zoek naar een nieuwe baan. Omdat het bod ten opzichte van haar vorige salaris een behoorlijke achteruitgang is, zegt Claire dat ze erover moet nadenken.

Niet om salaris onderhandelen in de crisis, toch?

Moet Claire vanwege de coronacrisis genoegen nemen met het lage salaris? De sector waar haar potentiële nieuwe werkgever toe behoort heeft zeker klappen gehad. Maar bedenk dat statistieken altijd gemiddelden zijn: sommige bedrijven doen het beter, sommigen slechter. De vraag die je jezelf kunt stellen is dus: tot welke categorie hoort het bedrijf waar je nu mee in gesprek bent? Niet de sector gaat jou straks betalen, maar het bedrijf dat je in dienst neemt.

Wat vervolgens telt is jouw expertise. Je hoeft niet bang te zijn om weggestuurd te worden omdat je ‘teveel’ vraagt. Men heeft immers voor jou gekozen en stapt niet zo snel over op een van de afgewezen kandidaten. De volgende troef die je in handen hebt is de schaarste van je expertise: je vak in combinatie met je specifieke ervaring. Ook bij een organisatie die wat minder draait realiseert men zich dat schaarste geld kost. Daar houdt men in de budgettering rekening mee.

Doe je research

Claire ging een rondje googlen op de financiële resultaten van het betreffende bedrijf. Met zeer verrassend resultaat. April 2020 was het beste jaar ooit geweest. Ze hadden een flinke omzetstijging gerealiseerd zonder dat de kosten waren gestegen. Hoezo ‘de coronacrisis heeft ons ook bereikt’?

De integriteit van de personeelsfunctionaris waar Claire mee te maken had is er een om vragen bij te stellen. Maar zij is niet de enige. Bedrijven suggereren vaker achteloos dat de coronacrisis een bepaald salaris onmogelijk maakt, ook als dit niet waar is. Het goede nieuws is dat de gevonden informatie Claire voldoende veerkracht gaf om de volgende dag opnieuw haar tegenbod neer te leggen. Zo is ze nu alsnog bij haar oude salarisniveau teruggekomen.

Geef een reactie