Skip to main content
Zodra je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek beginnen je zenuwen misschien wel op te spelen. Er zijn talloze dingen waar je aan moet denken: bereid je goed voor, bedenk vooraf wat vragen en bedenk welke kleding je aan wil trekken. Een belangrijk punt om over na te denken, zeker als je last hebt van zenuwen, is je geur. Wat moet je doen als je heel erg zweet? En is het verstandig parfum te dragen of juist niet?

Reuk beïnvloedt gedrag

Veel mensen voelen zich zelfverzekerder als ze een lekker luchtje dragen. Maar hier schuilt direct het probleem: de subjectiviteit van het woord ‘lekker’, want smaken verschillen. Wat jij lekker vindt, vindt jouw gesprekspartner misschien wel totaal niet.

Geuren zijn persoonlijk en beïnvloeden zelfs onze gedachten. Dit is uitgebreid wetenschappelijk aangetoond. Er is al veel bekend over hoe geur invloed heeft op de mens en zijn gedachten. Wat blijkt: reuk beïnvloedt ons gedrag.

Psychologie en wetenschap over geuren

Hoe sterk geur ons beïnvloedt, kan je zelf eenvoudig testen. Bedenk maar eens: welk eten vind jij ontzettend vies?

Stel dat je een ontzettende hekel hebt aan spruiten. Alleen al bij het ruiken van de geur zullen je gedachten uitgaan naar het eten van dat vieze gerecht met spruitjes. De geur heeft gelijk invloed op je gedachten.

Zo werkt het ook tijdens een sollicitatie. Een geur waar jij heel blij en zelfverzekerd van wordt, kan je gesprekspartner juist afschrikken. En als je stinkt, is je kans eigenlijk al verkeken.

Deodorant

Sommige mensen hebben nou eenmaal last van nare lichaamsgeuren. Dit heeft ook een sterke uitwerking op onze denkwijze, hoe anderen jou beoordelen en hoe zelfverzekerd je je voelt omdat je jezelf ruikt.

Je kunt de perfecte sollicitant zijn met de juiste opmerking en vragen, maar wanneer je onfris ruikt, kan je het vergeten. De nare lucht is wat voornamelijk onthouden zal worden. Eigenlijk ook wel logisch, toch? Wie wil nou graag werken met een collega die onfris ruikt?

Het is altijd verstandig om deodorant te gebruiken. Dit wordt beschouwd als algemene verzorging, het ruikt fris en je zult je er zelfverzekerder door voelen. Soms is een deodorant simpelweg nodig. Zeker wanneer je een pak of slecht ademend overhemd draagt, kan het erg warm worden. De spanning van een sollicitatie zal dit effect versterken. Het dragen van deodorant kan je helpen om je meer op je gemak te voelen. Dit gevoel werkt vervolgens ook door in je houding, wat het gesprek ten goede zal komen.

Een tip tegen zweetoksels: plak maandverband of inlegkruisjes in je kleding onder je oksels. Dit neemt het natte zweet op, waardoor je geen vlekken krijgt in je overhemd en de zweetlucht minder ruikt.

Maar ook hier moet je weer voorzichtig zijn dat je deodorant niet te sterk geurt. Er zijn ook geurloze deodorants op de markt, want sterke geurtjes doen het ook niet altijd even goed.

Parfum maakt je zelfverzekerder

Aan de andere kant kun je als sollicitant ook extra je best doen door een ‘lekker’ parfum te dragen. Maar daar heb je het weer: wat voor jou lekker is, is voor de ander totaal niet lekker. Het dragen van parfum kan dus goed of slecht uitpakken!

In Japan is onderzoek gedaan naar geuren tijdens sollicitaties. Hieruit kwam de volgende conclusie: parfum maakt ons zelfverzekerder. Voor het onderzoek moesten twee groepen op sollicitatiegesprek. De ene groep droeg parfum, de andere niet. Wat bleek? De proefpersonen die parfum droegen, gedroegen zich veel zelfverzekerder door middel van lichaamstaal en houding. Ook gaven de sollicitanten met parfum zelf aan dat ze zich meer op hun gemak voelden.

Parfum kan dus veel doen; mits je niet teveel gebruikt en een milde geur kiest. Een sterke geur is eigenlijk altijd af te raden.

Geef een reactie