Skip to main content
Je ziet het veel op cv's: een geboortedatum, en soms zelfs een geboorteplaats. Maar is het nodig? Wij bespreken het in dit artikel.

Laten we eerst een hardnekkig misverstand bij de hoorns pakken: je bent absoluut  niet verplicht om je leeftijd op je cv te vermelden. Soms zijn er zelfs goede redenen om het niet te doen. De beste van die redenen? De vooroordelen van recruiters. Zij gaan er nog altijd vaak vanuit dat jonge kandidaten beter zijn dan oudere.

Ben jij je cv aan het opstellen? Dan kun je daar rekening meehouden. Als je de 35 nog niet bent gepasseerd, is de kans groot dat je door je leeftijd te vermelden positief gediscrimineerd wordt – je hebt dan dus meer kans op een baan als je leeftijd op je cv staat. Ben je ouder, bijvoorbeeld 50+? Dan kun je overwegen jouw leeftijd weg te laten: de kans is immers groot dat een recruiter jouw cv op basis van je geboortedatum naast zich neerlegt.

Leeftijdsdiscriminatie

Lang verhaal kort: de vermelding van je geboortedatum of leeftijd op je cv geeft recruiters de kans om te selecteren op basis van leeftijd. Dat lijkt misschien logisch, maar het is in de meeste gevallen bij wet verboden. Selecteren op leeftijd noemen we leeftijdsdiscriminatie. En dat is, net als discrimineren op bijvoorbeeld huidskleur, godsdienst, levensovertuiging of geslacht, niet toegestaan.

In veel landen vinden recruiters het vermelden van zaken als je geboortedatum, leeftijd, nationaliteit en burgerlijke staat maar gek. In Nederland verwachten veel recruiters het juist, ook al mogen ze er niet op selecteren. De vraag is: wat moet je hiermee als sollicitant?

Geboortedatum wel of niet vermelden?

Zoals we al schreven: of het verstandig is om je geboortedatum op je cv te vermelden, hangt af van je leeftijd en het soort functie waarop je solliciteert.

Als je bijvoorbeeld als dertiger solliciteert op een startersfunctie, is het niet vreemd dat een werkgever hier in eerste instantie raar van opkijkt. Het kan natuurlijk heel goed dat deze dertiger de perfecte papieren heeft voor de functie en een goede reden heeft voor de relatief late carrièrestart. Maar doordat de dertiger in kwestie z’n leeftijd vermeldt, wordt hij niet uitnodigt uit argwaan bij de vacaturehouder. De kandidaat uit dit voorbeeld doet er dus goed aan om geen leeftijd of geboortedatum te vermelden in zijn cv.

Hetzelfde principe geldt ook voor oudere mensen. Vijftigplussers hebben over het algemeen meer moeite met het vinden van een baan dan jongeren. In de praktijk schrikt een hogere leeftijd werkgevers vaak af vanwege negatieve associaties en vooroordelen bij deze groep. Denk hierbij aan hoge looneisen, minder flexibiliteit, minder leergierigheid en weinig tot geen doorgroeimogelijkheden. Positieve aspecten die komen met de jaren – zoals bijvoorbeeld ervaring – worden dan makkelijk vergeten.

We kunnen dus geen algemeen advies geven voor het vermelden van leeftijd of geboortedatum. Wat raadzaam is, hangt af van je leeftijd en de functie waar je op solliciteert.

Andere cv-dilemma’s

Kamp je met andere dilemma’s bij het samenstellen van jouw cv? Dan hopen we dat je in één van deze stukken het verlossende antwoord vindt.

Geef een reactie