Skip to main content
In de tweede helft van de sollicitatieprocedure vindt het arbeidsvoorwaardengesprek plaats. Tijdens dit gesprek maak je niet alleen afspraken over je salaris, maar ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Lees hier alles wat je daarover moet weten.

Het laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure valt veel mensen zwaar. We vinden het nou eenmaal lastig om te praten over geld, helemaal wanneer het gaat over jouw toegevoegde waarde voor de werkgever. Dit gesprek is waarschijnlijk het laatste gesprek dat je voert voordat je daadwerkelijk het contract tekent. Je positie is niet meer zo afhankelijk van andere kandidaten en eerdere gesprekken. Maak hier dus gebruik van door niet te onzeker te zijn: praktisch gezien zit je al goed. Het bedrijf wil jou graag hebben.

Salarisonderhandeling

Onderdeel van het arbeidsvoorwaardengesprek is de salarisonderhandeling. Ook tijdens dit gesprek is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Doe marktonderzoek door te kijken wat anderen in jouw sector verdienen. Wat is het gemiddelde? Een handige tool om gebruik van te maken is de Loonwijzer.

Als je weet wat je waard bent, kun je gemakkelijk antwoord geven op de vraag: welk salaris had je in gedachten? Onthoud dat je nooit je huidige salaris hoeft te vertellen tegen je nieuwe werkgever, dit is niet van belang. Bovendien moet je niet gaan vergelijken. Dit is een nieuwe baan, nieuwe functie en nieuwe werkgever. Dit betekent dus ook een nieuw salaris! Alle spelregels over salarisonderhandeling vind je hier.

Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek draait het niet alleen om het salaris. De salarisonderhandeling is eigenlijk maar een gedeelte van het arbeidsvoorwaardengesprek. Het hele compensatiepakket is in principe bespreekbaar. Dit pakket bestaat uit de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

De primaire arbeidsvoorwaarden zijn de directe afspraken voor het verrichten van arbeid. Denk hierbij aan het aantal uur dat je werkt, de financiële vergoeding (salaris) die je hiervoor ontvangt, vakantiedagen en de duur van je arbeidscontract.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden die niet direct terug te voeren zijn op je inkomen. Enkele voorbeelden:

  • Werktijden
  • Vakantieregelingen
  • Werkomstandigheden
  • Pensioenregelingen
  • Reiskostenvergoeding
  • Verlofdagen
  • Scholingsfaciliteiten
  • Bonusregeling

In de praktijk blijkt er vaak weinig onderhandelingsruimte te zijn in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het echte onderhandelen is meestal alleen over het salaris en het aantal contracturen.

Dat er weinig onderhandelingsruimte is voor de secundaire arbeidsvoorwaarden wil echter niet zeggen dat je het niet moet proberen. Niet geschoten is altijd mis. Je kunt op zijn minst informeren naar de mogelijkheden. Zeker wanneer je niet volledig tevreden bent over het geboden salaris. Zie het als een compensatie. Wanneer je niet het gewenste salaris kunt krijgen, probeer dan extra vakantiedagen of een gunstigere pensioenregeling te krijgen.

Daarbij zal een werkgever jou nooit alle secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden die er zijn. Doe dus eerst onderzoek naar wat voor jou belangrijk is. Moet je een eindje reizen en ben je hier veel geld aan kwijt? Dan is reiskostenvergoeding een belangrijk punt voor jou. Zitten er in jouw functie zaken die je werkgever veel kunnen opbrengen? Praat dan over een mooie bonusregeling. Werken gaat over veel meer dan salaris, de secundaire arbeidsvoorwaarden doen er ook toe!

Denk ten slotte ook aan om- en bijscholingscursussen van de zaak. Zeker in een functie waar je jezelf wellicht ziet groeien, is het belangrijk je opties open te houden. Wanneer dit op papier staat, heb je uiteraard een grotere kans dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren.

Onderschat de secundaire arbeidsvoorwaarden niet en wees niet bang te onderhandelen!

Geef een reactie