Skip to main content
Je netwerk is cruciaal in je zoektocht naar een baan. Wij vroegen daarom aan de hogere machten wat een netwerk sterk maakt. Deze 10 geboden dwarrelde neer op aarde.

Volgens sommige onderzoeken komt maar liefst 70% van de nieuwe banen uit het persoonlijke netwerk van de werkzoekende. Reden dus, om in je netwerk te investeren. Hier lees je de tien geboden voor een sterk netwerk!

1. Gij zult een divers netwerk onderhouden

Een sterk netwerk is een divers netwerk. Dat betekent dat je naast vakgenoten die ongeveer over dezelfde kennis beschikken als jij, ook mensen uit andere sectoren in je netwerk hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw omgeving tot je netwerk rekent: je schoonvader en buurvrouw verdienen ook een plaatsje.

Waarom deze diversiteit? Omdat ze allemaal hun eigen functie in jouw netwerk hebben. De eerste groep, jouw vakgenoten, weet als eerst waar er nieuwe vacatures voor jou zijn. Daar heb je iets aan! De mensen buiten je vakgebied kunnen misschien niet direct iets voor je betekenen, maar de ervaring leert dat hun andere perspectief jou wel inspireert om mogelijkheden te zien. Jouw sociale omgeving kan je tot slot steun bieden tijdens je sollicitatieproces, dat behoorlijk zwaar kan zijn. En wie weet: misschien kent de neef van de coach van je voetbalteam nog iemand die op zoek is naar een professional zoals jij. Niet geschoten is altijd mis!

2. Gij zult ten alle tijden een verbaal visitekaartje bij u dragen

Natuurlijk is het fijn als je bij netwerkbijeenkomsten je visitekaartje kunt uitdelen, maar strooi er niet mee. Je kan immers niet op zo’n klein stukje papier kwijt wat jij allemaal kunt! Zorg er in plaats daarvan voor dat je ten alle tijden een verbaal visitekaartje bij je draagt: dat is je pitch.

Weet jij precies welke kwaliteiten je van jezelf wilt uitlichten als je met iemand praat? En kan je ook duidelijk overbrengen waar je naar op zoek bent? Dan sta je tijdens ieder netwerkgesprek al met 1-0 voor.

visitekaartje

3. Gij zult over uw ongemak heenstappen

Netwerken is niet voor iedereen even leuk. Ben jij een introvert en vind je het stiekem heel spannend om met vreemdelingen over je werk te praten? Dan zal je toch actie moeten ondernemen om over dat ongemak heen te stappen.

Realiseer je allereerst dat professionals er dol op zijn om over hun baan te praten. Dat doen ze ook graag met jou, daar is niets raars of ongemakkelijks aan! Denk tijdens het gesprek daarnaast aan je lichaamshouding: als je je gezicht iets scheefhoudt blijkt daaruit dat je luistert. Doe jezelf verder niet anders voor dan je bent: als jij jezelf graag op de achtergrond begeeft hoef je niet ineens de popie-jopie uit te hangen. Daar wordt niemand beter van.

4. Gij zult netwerkbijeenkomsten bezoeken

Logisch misschien, maar wie een baan uit z’n netwerk wil halen maakt daar tijdens netwerkbijeenkomsten grote kans op. Zelfs tijdens de coronacrisis gaan ze, weliswaar in digitaal format, gewoon door. Stel je tijdens je netwerkbijeenkomst open op en zorg dat je jouw verbale visitekaartje bij de hand hebt (zie gebod #2).

Wist je trouwens dat je tijdens een netwerkbijeenkomst het best aan het eind van de bar kan gaan staan? Dus tussen de bar en de netwerktafels in. Daar kom je de meeste mensen tegen die net een drankje hebben gehaald, ze zijn dus vaak alleen en nog op zoek naar iemand om mee te praten. Zo knoop je makkelijk een gesprek aan!

5. Gij zult uw LinkedIn-profiel up-to-date houden

Netwerken gebeurt ook anno 2021 nog veel in het echt, maar natuurlijk is je LinkedIn-profiel tegenwoordig cruciaal voor een sterk netwerk. Mensen die je in levende lijven hebt ontmoet zullen jou immers waarschijnlijk op het platform opzoeken. Zorg dus dat je profiel er sprankelend uitziet: gebruik je profielfoto om mensen te laten weten dat je #beschikbaar bent en vertel in je bio wat je kunt en waar je naar op zoek bent.

Het duidelijk inrichten van je LinkedIn-profiel is overigens slechts stap 1 op jouw weg naar succes op het platform. Het is ook belangrijk dat je jouw profiel up-to-date houdt! Daarom adviseren we je regelmatig bijdragen te delen over dingen die je interesseren. Reageer daarnaast zo nu en dan op posts van anderen om jezelf zichtbaar te maken.

LinkedIn

6. Gij zult ook op andere plekken online vindbaar zijn

LinkedIn is vanzelfsprekend dé plek waar je als werkzoekende op het internet moet zijn. Toch is het geen slecht idee om ook via andere kanalen aan je online vindbaarheid te werken.

Wist je bijvoorbeeld dat professionals steeds meer geïnteresseerd zijn in de mens achter het cv? Hou daarom bijvoorbeeld een Instragram- of Facebookprofiel bij waarop je niet alleen op het strand of aan de bar te zien bent. Laat via die kanalen wél zien welke hobby’s je hebt. Daarmee maak je niet alleen een betere indruk op eventuele recruiters die naar jou zoeken, maar wie weet levert het ook een fijne ijsbreker op tussen jou en iemand die wat voor je netwerk kan betekenen.

7. Gij zult mensen benaderen voor netwerkgesprekken

Een sterk netwerk begint met de volgende vraag: ‘Wat zou ik het liefst willen doen?’. Weet jij het antwoord? Dan hoef je nu alleen nog maar op te zoeken welke mensen jouw droomfunctie momenteel vervullen. Benader de professionals die jou het interessantst lijken voor een kop koffie.

Waarom? Zij hebben jouw droombaan, maar ze weten ook wanneer hun bedrijf – of hun concurrentie – op zoek is naar een nieuwe collega. Als jij onder het genot van een cappuccino (of een kopje bulletproof coffeemisschien?) hun hebt laten weten waartoe jij in staat bent, zijn ze misschien geneigd om jouw naam voor die functie te noemen.

Vraag tijdens dit soort netwerkgesprekken dus nooit direct om een baan! Het is de bedoeling dat je jouw gesprekspartner laat weten wat jij kan. De rest laat je aan het toeval over.

8. Gij zult niet egoïstisch zijn

Of het nu tijdens een kop koffie, een netwerkbijeenkomst of een LinkedIn-chat is: wees niet alleen zelf aan het woord! Natuurlijk wil jij mensen in je netwerk laten weten wat je kan zodat ze aan jou denken op het moment dat het ertoe doet. Maar ze zullen je die droombaan niet gunnen als jij het tijdens jullie kennismaking alleen maar over jezelf hebt gehad.

Luister daarom vooral ook tijdens een netwerkgesprek. Wie weet hoor je iets waarmee je wat kunt: of het nu een inspirerend verhaal is over hoe jouw gesprekspartner de sector inrolde, of een gerucht over een interessante vacature die binnenkort vrijkomt.

netwerk

9. Gij zult altijd open staan voor nieuwe netwerkmogelijkheden

Een sterk netwerk stagneert nooit. Dat betekent dat je niet alleen je best moet doen om huidige contacten warm te houden (het is heel belangrijk dat je na een netwerkgesprek nog regelmatig wat van jezelf laat horen aan je gesprekspartner) maar ook continue zoekt naar nieuwe contacten.

Loop je tijdens een netwerkbijeenkomst iemand tegen het lijf die je wel iets, maar niet alles over een interessant onderwerp kan vertellen? Vraag diegene dan of hij iemand weet aan wie je jouw overgebleven vragen kunt stellen. Zo voeg je moeiteloos een nieuw waardevol contact aan je netwerk toe!

10. Gij zult niet wedden op één paard

Natuurlijk is je netwerk belangrijk, maar realiseer je ook dat veel banen nog altijd via openbare vacatures worden vergeven.

Dus: investeer in je netwerk, want je vergroot je baankans er aanzienlijk mee. Maar wed niet op één paard. Verstuur dus ook zo nu en dan nog een brief en een cv naar aanleiding van een vacaturetekst die je online vindt.

Ook op Sollicitatiedokter schrijven?

Ben jij een sollicitatie-expert en wil je graag jouw verhaal doen op Sollicitatiedokter? Word dan een gastblogger! Neem voor meer informatie contact op met joost@sollicitatiedokter.nl.

Geef een reactie