Skip to main content
Ben je een 50-plusser en zoek je een nieuwe baan? Dan voelt je klus misschien onmogelijk. Solliciteren op de ouderwetse manier levert je in ieder geval weinig succes op. “Je moet netwerken,” hoor je dan, maar hoe pak je zoiets aan? “Samen met anderen”, is het antwoord van Erik Lambooy, medeoprichter van de stichting Werken voor Elkaar. Lees gauw verder om erachter te komen hoe de stichting gemiddeld 70% van zijn deelnemers aan een nieuwe, betaalde baan helpt.

Tegenwoordig is de stichting Werken voor Elkaar een vrijwilligersorganisatie die evenementen organiseert door heel Nederland. Maar de stichting begon veel kleinschaliger.

“Aanvankelijk wilde ik en mijn medeoprichter Marc Janssens 50-plussers helpen met het opbouwen van een netwerk”, legt Erik Lambooy uit. “We wisten namelijk dat solliciteren voor deze groep lastig is: een cv en een motivatiebrief opsturen zet geen zoden meer aan de dijk. Door te netwerken, gaan er echter wel deuren open voor 50-plussers. We organiseerden daarom een netwerkbijeenkomst in Amsterdam. Dat bleek zo’n succes, dat we het ook op andere plekken in Nederland zijn gaan doen.”

“We werken vanuit het idee dat iedereen zijn doelen makkelijker behaalt als hij samenwerkt met anderen”

Netwerkcafés

De stichting is tegenwoordig actief in 8 Nederlandse steden. Lambooy beschrijft Werken voor Elkaar als een burgerinitiatief van 50-plussers die elkaar helpen om nieuw werk te vinden. “We werken vanuit het idee dat iedereen zijn doelen makkelijker behaalt als hij samenwerkt met anderen.”

Werken voor Elkaar organiseert nog steeds netwerkbijeenkomsten zoals die in Amsterdam, waar het allemaal mee begon. De bijeenkomsten hebben nu alleen een andere naam: netwerkcafés. Vaak wordt er aan zo’n netwerkcafé een thema gehangen en komt er iemand een workshop geven, maar de bijeenkomsten vervullen nog altijd dezelfde functie: door een netwerk op te bouwen, vinden 50-plussers sneller een nieuwe baan.

Klik hier voor 3 cruciale tips om als 50-plusser werk te vinden.

Het paradepaardje: de Werkestafettes

Naast de netwerkcafés, organiseert Werken voor Elkaar ook andere evenementen. Het paradepaardje van de stichting is de zogeheten Werkestafette. “Het idee daarvoor is ontstaan uit frustratie”, vertelt Lambooy. “We zagen dat mensen naar de netwerkcafés kwamen en daar een geweldige workshop bijwoonden. ‘Daar wil ik iets mee doen,’ zeiden ze dan. Vaak bleef het helaas bij die woorden en volgden er geen daden.”

Volgens Lambooy is het gebrek aan actie makkelijk te verklaren. “Die mensen waren opeens op zichzelf aangewezen. Ze waren niet alleen hun werk kwijt, maar ook hun collega’s. Ze hadden niemand meer om mee te sparren of om zichzelf aan te spiegelen. Daardoor ondernamen ze ook geen concrete actie meer om een baan te vinden.”

Zaakwaarnemer van elkaar

“Om dat probleem aan te pakken, zijn we begonnen met de Werkestafettes. Daarbij komen 50-plussers die op zoek zijn naar een baan 7 weken lang samen in groepen van 4 tot 6 mensen. In de beginfase gaan ze zich afvragen: ‘wat voor werk wil ik doen?’ en ‘waar zit dat werk?’. Vervolgens worden ze elkaars zaakwaarnemer. Ze bellen voor elkaar met bedrijven waar hun Werkestafette-collega graag op gesprek wil komen.”

“Dat levert geweldige resultaten op,” vertelt Lambooy. “Allereerst werkt het als een ijsbreker, bedrijven die de telefoon opnemen vinden het een interessant concept. Je wekt ermee meteen hun aandacht, nieuwsgierigheid en sympathie op.”

“Als het je vervolgens lukt om iemand bij een bedrijf naar binnen te krijgen, geeft dat je een fantastisch gevoel. Je hebt iemand immers enorm geholpen. En lukt het niet, dan raak je er niet zo van in de put. Het heeft namelijk geen consequenties voor jezelf, je belde voor iemand anders.”

Werkestafettes werken

De werkestafettes werken, dat blijkt uit alle cijfers. “Gemiddeld vindt 70% van de deelnemers een half jaar na de estafette een betaalde baan”, vertelt Lambooy trots. “30% van hen heeft zelfs al een maand na de estafette een baan in de wacht gesleept.

“Gemiddeld vindt 70% van de deelnemers een half jaar na de Werkestafette een betaalde baan”

Nog trotser dan op dat cijfer, is Lambooy op de betrokkenheid die vaak tijdens en na een Werkestafette ontstaat. “Nadat de 7 weken voorbij zijn, blijven deelnemers van de Werkestafette regelmatig met elkaar in contact,” vertelt hij. “Mensen die al een baan hebben, blijven de mensen die nog niet werken ondersteunen.”

In dit webinar legt Erik Lambooy uit hoe je als vijftigplusser succesvol kunt solliciteren.

Rondvaartboot

Lambooy is blij met iedere 50-plusser die via Werken voor Elkaar een nieuwe baan vindt. Toch is één dame die haar hele leven als office-manager had gewerkt hem bijgebleven. “Toen ze werd uitgedaagd om na te denken over wat ze zou willen worden, gaf ze aan dat ze graag op het water was. Haar hobby was recreatief varen. Uiteindelijk is ze daarmee aan de slag gegaan. En het is haar nog gelukt ook. Ze kreeg een stage aangeboden als kapitein van een rondvaartboot. Dat is nog eens een carrièreswitch.”

Een ander mooi verhaal dat Lambooy met zich meedraagt vond plaats tijdens een netwerkcafé in Zaandam. “Die werd gehouden in het Zaantheater, vlak voor we begonnen kondigde de manager ervan aan dat ze nog iemand zocht voor het facilitymanagement. Één van onze deelnemers reageerde zo enthousiast, dat hij de functie uiteindelijk ook echt gekregen heeft.”

Doe het niet alleen

Aan 50-plussers die op zoek zijn naar werk, heeft Lambooy één boodschap. “Doe het niet alleen. Juist in deze coronatijden: blijf niet thuis. Blijf niet op de ouderwetse manier solliciteren, dan raak je gefrustreerd. Zoek in plaats daarvan mensen op die je kunnen helpen met het zetten van een vervolgstap.”

Via Werken voor Elkaar schrijf je je eenvoudig in voor een werkestafette of een ander evenement van Werken voor Elkaar. Vanwege de coronacrisis, vinden die evenementen momenteel online plaats.

Geef een reactie