Skip to main content
Omdat je tegenwoordig vaak je cv moet uploaden bij een sollicitatie, is het verstandig dat document goede bestandsnaam te geven. Dat ziet er professioneler uit en zorgt voor meer herkenbaarheid. Maar hoe ver kun je gaan om op te vallen?

Werkgevers ontvangen vaak tientallen, zo niet honderden cv’s per vacature. Vaak worden cv’s ook opgeslagen in een database voor toekomstige vacatures of zogenaamde talentpools. Doe de werkgever en jezelf een lol door een duidelijke en bovendien herkenbare bestandsnaam te gebruiken voor je cv.

Grappige, rommelige of originele bestandsnaam

Om het dilemma uit de intro meteen maar te beantwoorden: recruiters in Nederland houden over het algemeen niet van ‘leuk’ of ‘origineel’ in het cv. Ze zijn zakelijk ingesteld. Het is dan ook verstandig om je als sollicitant zakelijk op te stellen en ervoor te zorgen dat je cv vooral praktisch en herkenbaar is.

Gebruik dus geen goedbedoelde originele bestandsnaam of titel voor je cv (behalve als daar om gevraagd wordt). Hou het bij de volgende informatie:

  • Je naam
  • De functie
  • Vacaturenummer
  • Eventueel de datum

Informatie die niets toevoegt, maar wel vaak wordt gebruikt:

  • Het jaar (dit is voor jezelf)
  • De onderneming (ook voor jezelf)

Voorbeeld bestandsnamen voor je cv

  • docx
  • pdf
  • pdf

Het bestandsformaat van het cv

Na de bestandsnaam van een document volgt altijd een punt en een bestandsindeling zoals.docx of .pdf. Deze bestandsindeling vertelt de computer met welk programma het document kan worden geopend. Als sollicitant is het in bijna alle gevallen verstandig om je cv als pdf-document op te slaan. Het grote voordeel van een pdf is namelijk dat het er op elke computer hetzelfde uitziet en door elke printer op dezelfde manier wordt afgedrukt.

Dat is heel anders dan bij Word-documenten (.doc), daarin kunnen onderdelen nog wel eens verspringen wanneer je ze op een andere computer opent. Dat zorgt voor een rommelige weergave van jouw cv. Als sollicitant kun je daar weinig aan doen, maar het zorgt toch voor een negatieve eerste indruk. Door de verspringingen is je cv soms ook moeilijk leesbaar.

Verstuur je cv dus als pdf, tenzij specifiek om een ander formaat wordt gevraagd.

Je cv als .pdf-bestand opslaan

Heb je een Word-document, maar wil je dat na het lezen van dit artikel graag in een pdf-document omzetten? Goed nieuws: het is heel eenvoudig om je Word-document als pdf-bestand op te slaan. Klik in het menu van Microsoft Word op ‘Bestand’ en selecteer Exporteren > pdf of xps maken.

Wees je er van bewust dat je het pdf-bestand niet meer kunt aanpassen. Sla het document dus ook op als.docx. Je kunt overigens meestal wel alle tekst in een pdf selecteren en in Word plakken, maar de kans is groot dat de tekst gaat verspringen.

Andere cv-dilemma’s

Kamp je met andere dilemma’s bij het samenstellen van jouw cv? Dan hopen we dat je in één van deze stukken het verlossende antwoord vindt.

Geef een reactie