Skip to main content
Bellen na een afwijzing vergt wat moed, maar kan veel opleveren. Als je het goed doet, kun je waardevolle informatie achterhalen voor een volgend sollicitatiegesprek. Bovendien laat je alsnog een positieve indruk achter bij de werkgever die je heeft afgewezen. Wie weet denkt die dan nog eens aan jou bij een volgende vacature.

Positief blijven!

Het is ontzettend vervelend en ontmoedigend om afgewezen te worden na een sollicitatiegesprek. Toch is het heel belangrijk om niet te blijven hangen in negatieve gevoelens over de afwijzing. Je moet jezelf aan je haren uit het moeras van teleurstelling en verontwaardiging omhoog trekken en je aandacht richten op het volgende gesprek. Dit kun je doen door mindful te denken. Vervolgens leer je van je afwijzing en vraag je jezelf af: wat kan ik van dit gesprek leren om mijn kansen te vergroten als ik weer voor een soortgelijke sollicitatiegesprek word uitgenodigd?

Bedenk: er is een reden dat de werkgever je niet heeft aangenomen. Blijkbaar liet je tijdens het sollicitatiegesprek niet zien wat hij zocht. Het is heel waarschijnlijk dat een volgende werkgever ongeveer hetzelfde zoekt in een kandidaat. Zeker als het om een vergelijkbare functie gaat. Daarom is het belangrijk dat jij die reden achterhaalt. Dan kun je namelijk antwoorden vinden op twee vragen die je verder helpen:

  • Welke kennis bezit je nu nog niet die voor een soortgelijke functie van belang is?
  • Welke vaardigheden moet je nog ontwikkelen?

Tips voor het telefoongesprek

Het is dus heel verstandig om de werkgever op te bellen naar aanleiding van een afwijzing. Houd daarbij rekening met de volgende tips:

  1. Bel met de intentie om de motivatie achter de afwijzing te achterhalen. Dat is iets anders dan bellen om je frustratie of verontwaardiging te uiten over het feit dat ze zo stom zijn geweest om jou niet aan te nemen! Wees dus beleefd, vriendelijk en oprecht geïnteresseerd in de beweegreden van de werkgever om jou niet te kiezen.
  2. Bedank de ander voor zijn bereidheid jou te woord te staan en laat merken dat je graag wilt weten welke kennis en vaardigheden je nog nodig hebt om kans te maken op een soortgelijke functie. Geef aan dat je verder gaat zoeken naar zo’n functie en dat je graag wilt weten wat je in de ogen van deze werkgever nog moet ontwikkelen. Vraag welke sterke en zwakke punten hij bij jou heeft gezien tijdens het gesprek.
  3. Bedank na afloop de ander voor zijn tijd. Als het een prettig gesprek is geweest kun je aan het eind nog vragen of hij tips heeft over de manier waarop je jezelf gepresenteerd hebt. Bovendien kun je in dat geval vragen of hij jou op de hoogte wil brengen als er in de toekomst weer een vacature is.
Niet bellen is een gemiste kans. Maak er dus een goede gewoonte van!

Geef een reactie